03 January 2017

Bekerja dengan Gembira~~~



Bekerja oh bekerja~~

Bekerja akan lebih gembira jika suasana tenang.
Bekerja akan lebih gembira jika diagih sama rata.
Bekerja akan lebih gembira jika anak di depan mata.
Bekerja akan lebih gembira jika separuh hari.
Bekerja akan lebih gembira jika bos memahami.
Bekerja akan lebih gembira jika lokasi dekat dengan rumah.

Bekerja akan lebih gembira jika, jika dan jika...

Blues di hari pertama bekerja di tahun 2017.
~3 Januari 2017~


Perkembangan Wajdi: 3 tahun 3 bulan~~



Yea, mami masih nak letak bulan di umur Wajdi.
Kalau ikutkan tahun, tahun 2017 ni 4 tahun.

Perkembangan Yop:
1. Anak manja Mami.
2. Sangat suka train.
3. Sayang adik tapi kerap buli adik.
4. Kena ada softskill untuk tackle, if not, terus tantrum.
5. Boleh baca ABC with song.
6. Suka tengok kartun train, Paw the Patrol, firetruck
7. Suka minum air masak.
8. Liat nak mandi dan basuh berak. Huhu, jenuh berpujuk.

Anak manja Mami, mmuah...!!
Kazim pun, mmuah...!!

Perkembangan Kazim: 9 bulan~~



Isma Kazim.
Dah 9 bulan anak mami lahir.

Alhamdulillah anak mami dah mula nak bertatih.
Antara perkembangan Kazim:
1. Boleh panggil Pah, Dddi, Bang, Mama
2. Bila tanya siapa Kazim, laju je dia angkat tangan.
3. Bila suruh tepuk tangan, cepat-cepat tepuk tangan.
4. Suka baca buku bergambar
5. Suka masuk barang dalam mulut.
6. Suka panjat tangga
7. Suka mimik orang, kalau angguk dia angguk, kalau geleng dia geleng
8. Dah pandai nak ikut kalau mami dadi nak keluar.
9. Kalau bangun tidur, dia akan cari yop, nak cium yop.
10. Excited kalau nampak ramai budak-budak.
11. Manja Opah atuk.

Tapi gigi tak tumbuh lagi.

Baru-baru ni demam on and off hampir 2 minggu, kemudian bersambung batuk on and off pun hampir 2 minggu. Ingatkan nak tumbuh gigi, rupanya tak. Tapi, Alhamdulillah dah sihat anak mami. Alhamdulillah.
Saayang Kazim anak Mami...!

Salahkah Aku~~



Salahkah aku.
Jika aku diam.
Jika aku menyendiri.
Jika aku sibuk menyiapkan kerja sendiri.

Salahkah aku.
Jika aku tak kacau orang lain.
Jika aku tak sibuk hal orang.
Jika aku memang pemalu.

Salahkah aku.
Jika aku tak aktif berwhatsapp.
Jika aku tak aktif bermedia sosial.
Jika aku simpan semua hal aku.

Salahkah aku.
Jika anakku kenyang minum susu lembu.
Jika anakku terjaga oleh penjaga di Taska.
Jika anakku menangis mahu ikut aku ke tempat kerja.

Salahkah aku.
Hidup dalam dunia penuh insan yang hasad.
Berjumpa dengan insan yang pandang harta.
Bergaul dengan insan yang tak pernah fikir rajuk hatiku.

Salahkah aku.
Jika aku penat untuk hadap insan hipokrit.
Jika aku lemas dalam dunia birokrasi.
Jika aku tak kuasa melawan penindasan orang atasan.

Mujur aku.
Mak abah.
Suami.
Anak-anak.
Mujur mereka penguat jati diriku,


Salahkah aku.
Noktah.

06 October 2016

Keletah Kazim; 6 bulan~~~



Kazim sekarang dah masuk 6 bulan.
Kalau keluar berjalan, ramai tegur mata Dadik.
Mata cantik, bulu mata panjang.
Ok, rasanya tu gen Dedi, sebab bulu mata Dedi memang panjang kalah perempuan.
Yop pun selalu mengadu sakit mata, ingatkan kenapa la, rupanya bulu mata masuk dalam mata, almaklumlah, panjang bebenor.

Macam-macam keletah Kazim.
Tapi kan, paling ketara, Dadik Kazim ni, amat cengeng.
Dalam erti kata lain sikit-sikit nak nangis.
Pandai ekspresi perasaan.

Beza dengan Yop Jedi, dulu tak kuat nangis.
Takpe la, anak sulung memang kena kuat untuk lindung diri dan adik-adik kan.

Dadik ni selalu la dibuli Yop.
Kena luku kepala.
Kena lepuk dengan Yop.
Bites adik, Yop pun nak makan.
Berebut makan bubur nasi...hehe

Kalau Yop layan kasar si Dadik, dia ketawa mengekek.
Pantang Yop acan, Dadik gelak besar.
Suka sungguh nak main dengan Yop.

Kuat mencakar jugak si Dadik ni.
Calar hidung mami dicakarnya.

Boleh sebut sepatah dua kata.
Pppaah (Opah)
DDddi (Dedi)

Mami je belum disebut.
Sampai hatimu Dik.

Kalau tengok orang makan memang hobi.
Mata membulat je.
Kalau lalu meja makan, meliar matanya tengok makanan-makanan yang ada, hahaha...
Sambil mulut mengunyah macamkan ada makanan dalam mulut.

First solid food untuk Dadik adalah nestum, macam Yop, Bubur nasi pun ada bagi. Bites adalah kracker ubi kentang dan Milna. Anak-anak Mami dua-dua ada angin pasang, so, tak boleh makan makan makanan yang berangin. That is why Mami tak berani nak bagi buah dan sayur untuk awal-awal pengenalan pada makanan. Haritu bagi Dadik rasa pear sikit pun boleh kembung. Huhu.
Untunglah untuk ibu-ibu yang boleh bagi anak makan macam-macam buah dan sayur.

Mami doa agar kesemua anak Mami membesar dengan sihat dan kuat, menjadi khalifah yang berguna untuk agama, bangsa dan negara. Cemerlang di dunia dan akhirat. Serta disegani dan disenangi masyarakat sekeliling. Aamin..

Pengalaman Bersalin Anak Kedua ~Part 2~


bersambung semula dari Part 1.

Dah lepas guard, nak kena berjalan keluar ke tempat saringan, nasib dekat je.
Tapi malam tu (lebih kurang jam 2.00 pagi), hanya Mami je yang nak bersalin.
Ada nurse 2 orang sambut, terus suruh masuk ke dalam labour room (LR).
Dalam LR, sorang nurse tu seluk dan bukaan dah 6 cm.
Wow, lega rasa sebab bukaan melepasi 4 cm & boleh la stay di labour room untuk bersalin.
Kalau bukaan kurang 4 cm, maybe kena masuk wad dulu la kot, sebab tak boleh bersalin lagi.

So, nurse masukkan ubat untuk buang air besar, dan suruh Mami ke tandas untuk membuang.
Ubat tu betul berkesan, terus rasa nak membuang.
Selesai membuang, Mami masuk semula ke LR dan nurse lagi seorang terus pasang alat CTG kat perut untuk monitor.

Suasana dalam LR tu memang sejuk.
Ayat Quran memang sentiasa terpasang. Rasa damai je.
Ada beberapa bilik di situ.
Bilik Mami, katil betul-betul menghadap aircond.
Merasa la sakit sambil kesejukan, memang double sakit la jawabnya.
Mami betul-betul rasa sakit sampai nak teran.
Lebih kurang jam 3.00 pagi, Mami mengerang sakit lebih sikit hingga nurse cek bukaan.
Dah 9 cm, dah boleh teran katanya.
Nurse tanya nak panggil suami tak, of course nak.
Diorang cari kat luar takde. So Mami call.tak angkat.
Waktu tu taktau nak fikir apa dah sebab dah nak teran sangat.

Akhirnya Dedi pun muncul untuk jadi saksi Mami bersalin. Haha.
Mommy cuba teran, tak keluar, Ada la dalam 4-5 kali teran, baru baby keluar.
Di Pusat Bersalin Berisiko Rendah (PBBR) berbeza dengan Hospital Sultanah Aminah (HSA) (Jedi dulu lahir di HSA).
Masa nak bersalin, di HSA, ramai orang kerumun mami, Dedi, ada nurse kiri kanan perut. Doktor untuk sambut, seorang nurse di sisi doktor dan beberapa doktor pelatih lain kot. Banyak betul saksi.
Masa nak bersalin, semua orang bersorak bagi semnagat.Nurse yang di kiri kanan perut pulak, tolong tolak perut ke bawah untuk bantu Mami teran,
Memang rasa dibantu 100%.

Tapi di PBBR, hanya ada 1 nurse untuk sambut, 1 nurse di sebelah nurse yang nak sambut tadi, & Dedi. Krik krik sangat. Pastu sorakan tak padu sangat. Masa baby keluar, mami masih rasa nak push, hingga nurse halang. Tak tau la kenapa masih ada rasa nak push tu.
Awalnya Mami hampir give up, tapi, alhamdulillah selamat lahirnya seorang baby boy yang diberi nama Isma Kazim bin Jazlan lebih kurang jam 3.30 pagi hari Jumaat 18 Mac 2016.Macam tak bertenaga je untuk mami nak push. Adakah sebab waktu tu dah jam 3 pagi, masing-masing mengantuk? Huh u.

Lepas lahir, baby diletakkan atas Mami sekejap, kemudian nurse cuci badan baby & pakaikan baju. Sementara itu, tugas Mami belum selesai. Jarum & benang sedia menanti. Tapi, sebelum dijahit, nurse terpaksa panggil doktor sebab pendarahan banyak. Mula-mula Mami cemas jugak, tapi alhamdulillah, darah mula kurang keluar.

Selepas selesai dijahit, Nurse hidangkan Milo panas & biskut kering. Sedap sangat rasa.
 Mami naik kerusi roda sambil pegang baby dan nurse sorong ke bilik. Bilik di PBBR sama seperti kuaters kerajaan. Satu rumah ada 3 bilik, so satu ibu satu bilik.
Mami dapat master bedroom (ada tandas dalam bilik).
Sampai je bilik, Mami terus bersihkan apa yang patut dengan dibantu Dedi.
Kemudian Dedi solat Subuh (sejadah disediakan).
Ada nurse masuk bilik suruh Dedi balik sebab bukan waktu melawat.
Dedi balik rumah setelah selesai sarapan (sarapan tu untuk Mami, tapi, orang pantang kan tak boleh makan macam-macam), habuan Dedi la jawabnya.

Sepatutnya Mami & Baby boleh keluar wad tengahari tu. Tapi nak menunggu doktor kanak-kanak periksa Kazim, lambat benor. So tengahari tu ada la mak abah, mak mertua, ayah mertua, & maksu serta sepupu Dedi datang melawat. Jedi pun ada datang nak tengok adiknya for the first time.

Suasana waktu tu, Jedi malu-malu, tapi dia tau tu adik dia. Bila tanya ni siapa, jawab dia "Adik Kajim". Hehe.

Sebelum waktu melawat, Kazim melalui pemeriksaan pendengaran. Dan Kazim gagal. (Mami tak risau sebab doktor tu kata baby kalau baru sangat lahir ada kemungkinan gagal sebab masih ada cecair dalam telinga baby tak dicuci habis). Tapi opah atuk risau sangat. Setiap pagi diorang buat bunyi untuk tengok respons Kazim pada bunyi, tapi Kazim takde respons. Hehe. Kecewa opah atuk tau. Tapi, seminggu lepas tu, pemeriksaan sekali lagi ke atas Kazim, Kazim lulus. Alhamdulillah.

Semasa waktu melawat, Nurse tanya baby dah berak? Mami jawab belum. Nurse pergi kat baby, terus cakap, baby berak. Haha. Maaf baby, Mami tak perasan. So, yeay, baby pun boleh ikut Mami balik.

Time Maghrib baru la doktor kanak-kanak sampai. Terus periksa semua. Dia refer Kazim pada Occupational Therapist sebab ada minor CTEV (kaki nampak bengkok sikit ke dalam). Pulak dah. Masa tu takde la sedih ke apa, sebab nurse cakap benda tu ramai baby dapat, so, kalau dah urut & pakai kasut khas nanti elok la kaki tu semula, InsyaAllah,

Lepas tu Mami kena seluk lagi. Tak suka la. Seluk tu menandakan Mami dah boleh discharged. Dan yang bestnya, Mami berani nak buang air kecil on the first day after deliver.

Terus call Dedi (masa tu tengah makan sate dengan family yang datang time melawat tadi) untuk ambil kami bawak balik. Yeay!

Kazim, Mami akan sentiasa doakan agar Kazim sentiasa sihat, ceria dan membesar menjadi anak yang baik, soleh dan berbudi bahasa kepada semua orang...
Belajar dengan Yop Jedi yea..


15 August 2016

Pengalaman Bersalin Anak Kedua~ Part 1~


Mengandungkan Kazim, mami banyak rehat di rumah.
Unpaid leave 3 bulan, kerja 2 minggu, then bersalin.

Awalnya Mami Dedi plan bersalin di Hospital Putrajaya.
Tapi masa check up 8 bulan, nurse ada inform tentang Pusat Bersalin Berisiko Rendah di Presint 8 Putrajaya (PBBR).
Mami adalah calon yang layak untuk bersalin di situ.

Antara kriteria yang layak untuk bersalin di PBBR ialah:
1. Bersalin anak kedua
2. Ibu tiada masalah kesihatan yang lain

Dedi dah memang maklum PBBR tu, tapi, beberapa minggu sebelum bersalin, still round-round kawasan luar PBBR untuk ambil mood. Nervous semestinya untuk Mami.

Seminggu sebelum due date, ada satu malam, Mami mula ada contraction. Rasa semacam senggugut. Kejap rasa, kejap OK. Waktu tu dah rasa cuak. Sebab kalau boleh taknak bersalin lagi, nak rehat dulu. Haha, asyik nak rehat je...

Rasa senggugut tu time Wajdi tak pernah rasa.
Almaklumlah, anak first induce, masuk ubat terus sakit nak bersalin je...
Ni pengalaman lain pulak, walaupun dah kali kedua, masih tak pandai nak agak tu sakit nak bersalin atau just sakit manja-manja je.
So, relaks sambil bagitahu Dedi.
Esoknya, Mami EL dan terus ajak Dedi balik Taiping untuk ambil Wajdi & Mak Abah.
Nasib la takde kontraksi sepanjang perjalanan pergi & balik ke Taiping.

Esoknya hari Rabu, Mami dapat MC walapupun takde tanda apa-apa lagi, tapi dah tak larat nak ke tempat kerja.
Khamis pagi bangun tido ada perasan air di underwear, terus cuak. Air ketuban ke? Tapi sikit je, Nak kena gi klinik ke tak? OMG masa tu memang terus ready untuk bersalin.

Ajak Dedi ke PBBR (walaupun Dedi ada meeting, tapi terpaksa bawa mami ke PBBR jugak sebab Mami risau kalau lambat ke PBBR, risau baby effect nanti)

So kat PBBR, Mami ke kaunter pendaftaran dulu, guna eGL, so its free..
Kemudian diarahkan ke kaunter saringan.
Nurse cek BP, cek air kencing, kemudian diarahkan baring di atas katil sambil monitor pergerakan baby & kadar contraction. Nurse cakap contraction takde. Kat rumah sebelum tu bukan main rasa ssenggugutnya.

Kemudian doktor pun datang.
Doktor seluk (OK, first time kena seluk setelah 2 tahun lebih tak kena seluk, memang tak suka, huhu). Ohh, sebelum tu dia ada masukkan satu alat untuk kesan air ketuban la kot. Then dia bertanya dalam nada marah. Dia pertikaikan berul ke air ketuban Mami dah keluar.

Waktu tu dah la takut sebab dah nak bersalin, doktor marah lagi...memang terketar-ketar la jawab soalan doktor. Mami memang confirm la tu air ketuban, mana ada air lain dah, tapi doktor marah cakap tu bukan air ketuban.

Kemudian Mami tanya la macam mana nak confirm kalau air ketuban keluar. Dia boleh tanya Mami semula, ni anak kedua kan... memang la anak kedua doc, tapi anak pertama induce, saya tak lalui tanda-tanda bersalin biasa ni ha...

Serius doktor tu tak mesra langsung la.
Dia suruh balik rumah dulu.
Mami minta MC tak bagi, dia bagi time slip je.
Terpaksa Mami ke klinik swasta untuk dapatkan MC pulak.
Doktor klinik swasta tu pun geleng kepala je bila tau Mami tak dapat MC dari PBBR.

Malamnya, time tengok TV, layan Jedi, dah mula rasa contraction. Mild je... Boleh layan la lagi, sebab rasa macam senggugut. Setiap setengah jam rasa on & off. Kemudian makin kerap, setiap 15 minit.

Bila contraction setap 15 minit, memang Mami akan suruh Dedi urut belakang Mami sehingga lega. Maknanya Dedi tidur, kemudian mami kejut untuk urut, kemudian tido lagi, dan berulang la setiap 10/5 minit. Waktu tu Jedi belum tidur lagi, so dia tengok je Mami dia sambil lali nak tidur, sambil pegang jari kelingking Mami (itu tanda dia nak tido).

Lepas tu, contraction makin kerap, lebih kurang setiap 5-8 minit.
Haaa time tu memang dah rasa nak meneran je.
Elok pulak timing Jedi baru tido time tu, so bagitau Dedi nak terus gi PBBR, rasa nak bersalin dah.

OK, let me tell.
Kalau rasa contraction, tapi still rasa malas nak ke hospital, then itu cuma kontraksi manja-manja.
Kalau rasa contraction, rasa nak teran je, haaa... tu kena terus ke hospital.
Tapi lain orang lain rasa, itu situasi Mami.

Ok, sambung cerita.
Keluar bilik, panggil Mak cakap nak ke PBBR dah, so salam cium, minta maaf kat Mak, then terus naik kereta ke PBBR.

Masa dalam kereta tu, memang dah tak keruan, rasa nak teran je. Masib la jalan tak banyak kereta. So Dedi pecut sikit. Sampai ke PBBR, ada auto gate + guard.

Dedi angkat tangan sambil tersengih kat guard, ayat dia
" Hehe...dia (sambil tunjuk Mami)...hehe"

bersambung...