29 January 2013

Aku & Kolagen - Part 3 (Penyediaan PMC)


Bahagian ke-3 Aku & Kolagen akan Dyh terangkan cara~cara untuk memproses PMC dari keadaan mentah hingga ke bentuk agar~agar untuk dimakan & dibuat 'mask' muka.

Langkah 1:
           PMC mentah perlu di BASUH dan di RAMAS sebanyak 5-6 kali seperti basuh beras (untuk hilangkan bau hanyir).
Langkah 2:
          Setelah dibasuh, RENDAM PMC di dalam air (seeloknya gunakan air yang ditapis seperti Rx Water, BioAura dll. Sebab air itu nanti akan diserap ke dalam PMC. Kalau tiada, guna air yang telah dimasak. Masa mula-mula nak proses dulu, Dyh guna air paip je sebab tak tahu, huhu) semalaman (antara 4-6 jam).
PMC yang telah direndam akan mengembang seperti di dalam gambar di bawah.          Air hasil daripada rendaman PMC tersebut jangan dibuang, simpan dalam botol dan di dalam peti ais. Awas, air tu bukan untuk diminum tetapi boleh digunakan untuk rendaman kaki (boleh mengurangkan tumit merekah) atau untuk disapukan ke kulit kepala (untuk rambut kelihatan sihat bersinar).


Langkah 3:
          PMC yang telah kembang tersebut seterusnya di REBUS di dalam periuk menggunakan api yang sederhana perlahan selama 30-45 minit. 100 gm PMC memerlukan 2.5 liter air (rumpai laut putih kuning) @ 2 liter (rumpai laut purple) untuk direbus. Air yang digunakan juga seeloknya air yang ditapis atau air masak. Kacau sehingga PMC hancur. Boleh juga campur dengan gula batu (bersifat ubat), tetapi, kalau hasil tapisan nak dibuat masker, jangan campur dengan bendasing lain.


Langkah 4:

          Biarkan PMC yang telah hancur menjadi sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan simpan di PETI SEJUK. Ia akan kelihatan seperti agar-agar.


          Oh ya, sebelum PMC dimasukkan ke dalam bekas yang sesuai, TAPIS hasil rebusan PMC terlebih dahulu. Hasil tapisan tersebut diasingkan ke dalam bekas yang berlainan. Ya, inilah MASKER kita


Siap akhirnya...!!!
Sumber: Googled, SINIP/S: Part 4 akan menerangkan cara PMC diambil/dimakan.