02 February 2015

Asam Pedas Meletop - Dayah's Kitchen

 
Haha... Tajuk macam chef je. Padahal..
Nak share resepi asam pedas yang Dyh buat.
Selalu kalau Mr. J request asam pedas, confirm resepi ni yang Dyh guna.
Google kat MyResepi, tengok resepi mana yang ramai komen, yang tu la yang Dyh follow dan adjust ikut bahan yang ada. Haha...
Percayalah, ini adalah resepi asam pedas yang paling simple kot, but, SEDAP of course.
Sesuai untuk beginner.
 
Asam Pedas Meletop by Dayah's Kitchen
 
Bahan-bahan:
 
  1. Ikan (tak kisah nak letak ayam, ikan kembong, ikan pari, janji sesuai) Dyh guna 8 ekor ikan kembong yang kecil.
  2. Cili boh (3 sudu besar, cedok penuh-penuh tau kalau suka pedas)
  3. Bawang merah (kalau besar - 2 biji, kalau kecil - 4 biji)
  4. Bawang putih (4 biji)
  5. Air asam jawa (setengah mangkuk, kalau ikan banyak - mangkuk besar, kalau ikan sikit - mangkuk kecil). Tapi air asam jawa memainkan peranan penting, kalau banyak memang sedap.
  6. Daun kesum (3 batang)
  7. Minyak masak
  8. Garam
  9. Gula
  10. Serbuk perasa pasti sedap
  11. Air
 
Cara-Cara

 
  1. Kisar bahan 3 dan 4.
  2. Panaskan kuali dengan minyak.
  3. Tumis bahan yang dikisar dan cili boh hingga naik bau.
  4. Masukkan air asam jawa hingga mendidih. Perlahankan api kuali.
  5. Masukkan daun kesum.
  6. Masukkan ikan. Tambah air secukupnya sesuai dengan kuantiti ikan.
  7. Biar sehingga ikan masak.
  8. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa pasti sedap.
  9. Siap.
 
Sesuai dimakan dengan nasi putih panas-panas.
Sedap wa cakap lu.
Dulu Dyh cukup takut kalau Mr.J suruh masak asam pedas.
Tapi, bila dah try resepi di atas, memang rasa happy lepas masak. Walaupun penat masak, tapi rasa sedap.
Itu yang kita mahukan...